ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΣτΕ 2130/2008
Αριθμός Απόφασης : 2130
'Ετος : 2008
Δικαστήριο : Συμβούλιο της Επικρατείας


Αριθμός 2130/2008
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 4 Οκτωβρίου 2007, με την εξής σύνθεση: Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος και του Αναπληρωτή Προέδρου που είχαν κώλυμα, Ν. Μαρκουλάκης, Φ. Ντζίμας, Σύμβουλοι, Π. Τσούκας, Μ. Σταματοπούλου, Πάρεδροι. Γραμματέας η Δ. Τετράδη-Χαρλαύτη.

 

Για να δικάσει την από 25 Απριλίου 2005 αίτηση:

της μοναχής ***, κατά κόσμον *** του ***, η οποία παρέστη με το δικηγόρο *** (Α.Μ. ***) που τον διόρισε με πληρεξούσιο,

 

κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία παρέστη με το δικηγόρο *** (Α.Μ. ***), που τον διόρισε με εξουσιοδότηση ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Με την αίτηση αυτή η αιτούσα επιδιώκει να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. 1/12.1.2005 απόφαση του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως της Εισηγήτριας, Παρέδρου Μ. Σταματοπούλου.

 

Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο της αιτούσας, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και τον πληρεξούσιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ζήτησε την απόρριψή της.

 

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι

 

Α φ ο ύ  μ ε λ έ τ η σ ε  τ α  σ χ ε τ ι κ ά  έ γ γ ρ α φ α

 

Σ κ έ φ θ η κ ε  κ α τ ά  τ ο  Ν ό μ ο

 

1. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση ζητείται η ακύρωση της 1/12.1.2005 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού για πρεσβυτέρους, διακόνους και μοναχούς Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία, μετά την εν μέρει αποδοχή έφεσης της ήδη αιτούσας κατά της 1/29.3.2004 απόφασης του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ιεράς Μητρόπολης ***, επιβλήθηκε τελικά σ' αυτήν η ποινή του σωματικού περιορισμού δύο μηνών με έκπτωση από το αξίωμα και την θέση της ηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου *** για τα αναφερόμενα στην απόφαση αυτή παραπτώματα.

 

2. Επειδή, το π.δ. 361/2001 (Α΄ 244) ορίζει στο μεν άρθρο 3 ότι «1. Στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάγονται τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που αφορούν διαφορές οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας για: α)…, β)…γενικά την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου…», στο δε άρθρο 4 ότι «1. Στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάγονται τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που αφορούν διαφορές οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα των άλλων Τμημάτων».

 

3. Επειδή, εξ άλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 440/89 (Α΄ 191), με το οποίο ιδρύθηκε το γυναικείο κοινοβιακό Ησυχαστήριο *** και κυρώθηκε ο οργανισμός του, το εν λόγω Ησυχαστήριο αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από τον Μητροπολίτη ***, διοικείται δε από τετραμελή Γεροντεία που έχει ως πρόεδρο την Ηγουμένη. Η Ηγουμένη, η οποία είναι ισόβια, προϊσταται και των λοιπών οργάνων του Ησυχαστηρίου, ήτοι της Επιτροπής και των Συνελεύσεων της Αδελφότητας (άρθρα 10, 12, 13, 19 του οργανισμού του Ησυχαστηρίου), ενώ η Αδελφότητα σε σύναξη αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο του Ησυχαστηρίου. Εν όψει αυτών και ειδικότερα λόγω της ιδιότητας της Ηγουμένης του ως άνω Ησυχαστηρίου ως οργάνου διοίκησης ν.π.ι.δ., η επίδικη διαφορά, κατά την κρατήσασα στο Τμήμα γνώμη, υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μειοψήφησαν ο Συμβούλος Φ. Ντζίμας και οι δύο Πάρεδροι, οι οποίοι διατύπωσαν την άποψη ότι η αιτούσα, υπό την ανωτέρω ιδιότητά της, εμπίπτει στην έννοια του «προσωπικού ν.π.ι.δ», διότι τελεί σε ιεραρχική εξάρτηση από προϊστάμενο όργανο, ήτοι την Αδελφότητα. Συνεπώς, κατά την γνώμη αυτή, η υπόθεση ανήκει στην αρμοδιότητα του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Δ ι α  τ α ύ τ α

 

Παραπέμπει την κρινόμενη αίτηση στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου 2007

 

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος 
Γ. Παπαμεντζελόπουλος

Η Γραμματέας
Δ. Τετράδη - Χαρλαύτη

 

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου 2008.

Ο Πρόεδρος του Α' Τμήματος
Γ. Παπαμεντζελόπουλος

Η Γραμματέας του Γ' Τμήματος Διακοπών
Α. Τριάδη

Copyright © - Web Site by WeC.O.M.