ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΝΕΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ν.Υ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
ή δοκιμάστε την προηγμένη αναζήτηση 

Αναλυτική Αναζήτηση
Χρησιμοποιήστε την αναλυτική αναζήτηση με φίλτρα για καλύτερα στοχευμένα αποτελέσματα
ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΛΣΑΜΩΝ"

O κόμβος «ΒΑΛΣΑΜΩΝ» (www.valsamon.com) είναι αφιερωμένος στο έργο και την παρουσία του μεγάλου και οξυδερκέστερου ίσως Κανονολόγου της βυζαντινής περιόδου κυρού Θεοδώρου Βαλσαμών, Πατριάρχου Αντιοχείας και Εξηγητού των Ιερών Κανόνων (12 ος αι.). Η ιστοσελίδα ασχολείται με την συστηματοποίηση και διάδοση νομικής γνώσεως γύρω από το κανονικό δίκαιο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και το εκκλησιαστικό δίκαιο που ισχύει στην ελλαδική επικράτεια, καθώς και την νομολογιακή εφαρμογή του από τα εν Ελλάδι δικαστήρια.

Εκκινώντας από την συνειδητοποίηση ότι με βάση την ελλαδική εμπειρία η πηγή πληροφορήσεως αυτού του είδους είναι σήμερα για τις μητροπόλεις, τις μονές, τους κληρικούς και μοναχούς, τα εκκλησιαστικά δικαστήρια και τα λοιπά εκκλησιαστικά όργανα, ακόμα και για τους επιστήμονες του χώρου, ενίοτε δυσεύρετη ή συχνά δύσχρηστη, ο κόμβος αξιοποιεί τις αρχές και την διαδικασία της ψηφιακής παροχής εξειδικευμένης γνώσεως.

Η ύλη του επί του παρόντος διαρθρώνεται στην παράθεση των ιερών κανόνων, της νομοθεσίας του ελληνικού εκκλησιαστικού δικαίου, της νομολογίας των ελληνικών πολιτειακών δικαστηρίων σε θέματα εφαρμογής ιερών κανόνων, εκκλησιαστικού δικαίου αλλά και του λοιπού δικαίου, όταν αυτό έχει σχέση με την ιδιαίτερη νομική κατάσταση εκκλησιαστικών νομικών προσώπων και κληρικών ή μοναχών. Επίσης παρατίθενται γνωμοδοτήσεις (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποφάσεις Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών κλπ) καθώς και στο μέλλον αρθρογραφία στο οικείο επιστημονικό αντικείμενο. Θέλοντας να διατηρεί όσο πιο άμεσα ενήμερους στα παραπάνω πεδία τους αναγνώστες του ο κόμβος έχει και στήλες για την πρόσφατη νομοθεσία και νομολογία («νομοθετικά νέα», «νομολογιακά νέα», «ανακοινώσεις νομικού ενδιαφέροντος»).

Ο κόμβος θα έχει πετύχει τον στόχο του, όταν φανεί χρήσιμος στην καθημερινή πρακτική της εκκλησιαστικής ζωής, αλλά και στους επιστήμονες της κατευθύνσεως της θεολογίας και του εκκλησιαστικού ή κανονικού δικαίου, ικανοποιώντας την ανάγκη για διάδοση και εμπέδωση αρχών, διαδικασιών και γνώσεων γύρω από τους κανόνες που διέπουν την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως σωτηριολογικού φαινομένου που ήλθε να προσδιορίσει εκ νέου τον άνθρωπο, αλλά και ως νομικού φαινομένου, που αναπτύσσει κοσμικές, επομένως και νομικές σχέσεις, που ρυθμίζονται από αυτόν.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την από 26.8.2010 Απόφασή Της έθεσε υπό την αιγίδα Της τον παρόντα κόμβο, ο οποίος κατέστη πλέον επίσημη ιστοσελίδα της Νομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου με δικαίωμα δωρεάν χρήσεως του περιεχομένου του για όλους τους εκκλησιαστικούς φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο.


Θεόδωρος Παπαγεωργίου, δικηγόρος
 

για τον "ΒΑΛΣΑΜΩΝ" συνδέσεις επικοινωνία συχνές ερωτήσεις όροι χρήσης Copyright © - Web Site by WeC.O.M.